K9 Training Center - header - email
K9 Training Center - instagram K9 Training Center - facebook K9 Training Center - youtube
NL FR EN
Covid Detectie honden
Home   |   Diensten
K9 Training Center - 12 - Covid Detectie honden - 1
K9 Training Center - 12 - Covid Detectie honden - 2
K9 Training Center - 12 - Covid Detectie honden - 3
K9 Training Center - 12 - Covid Detectie honden - 4
Covid detectie honden

Het K9 Training Center is als eerste in België gestart met de opleiding van speurhonden op zoek naar Covid-19. 

Al snel starte Johan Weckhuyzen met een project in samenwerking met Dr. Callewaert van de Rijksuniverisiteit van Gent om honden op te leiden die in staat zijn om mensen te selecteren die besmet zijn met het corona-virus en dit door de verandering van de geur in hun zweetstalen.
Project professor Grandjean in Frankrijk

Het project van het K9 Training Center paste eigenlijk in een heel onderzoek naar Covid Detectiehonden onder leiding van de Franse professor Grandjean. Uit zijn studie bleek dat speurhonden aan de geur van zweet van patiënten Covid-19 kunnen herkennen.
De professor verzamelde onder andere de resultaten van de verschillende projecten met Covid Detectiehonden over heel de wereld.

Zeer succesvolle resultaten

Het team van het K9 training Center trainde dagelijks de Covid detectiehonden met uiteindelijk uitzonderlijk sterke resultaten. In alle stilte werkte het K9 Training Center aan een onderzoek met het Belgische voetbalteam KV Oostende. Telkens spelers en staff om de paar dagen een PCR-test dienden te ondergaan werden er ook zweetstalen afgenomen van die personen die later in het Centrum door de honden werden gecontroleerd. 
Het K9 Training Center gebruikte dus de Remote Scent Tracing methode. Een techniek die het team reeds beheerst door het trainen van explosievenhonden op deze manier.
Er werd zelfs een heel nieuw trainingslabo voor dit project bijgebouwd in het centrum.
Bleek dat de speurhonden reeds op de eerste dag van de besmetting aanduiden. Een enorm groot verschil met de PCR-testen. Ook projecten in andere landen bleken die zelfde opmerkelijke resultaten te hebben aangetoond.

Nooit operationeel

Uiteindelijk heeft de Belgische overheid nooit toestemming verleend om de Covid Detectiehonden te erkennen waardoor dit aparte project bruusk is afgebroken.

Medicinale speurhonden

Het hele project is echter helemaal geen fiasco te noemen. Zelfs integendeel. 
Het K9 Training Center heeft getracht om zijn steentje bij te dragen in de strijd tegen het virus. 
Het project werd trouwens erg gesmaakt door de media en het grote publiek.

Uiteindelijk heeft de trainingsstaff van het K9 Training Center  enorm veel geleerd uit dit project en de nauwe samenwerking  met de universiteit van Gent. 

Het K9 Training Center hoopt in de toekomst nog meer te kunnen werken met andere soorten Medicinale speurhonden zoals speurhonden op zoek naar bijvoorbeeld kanker, de ziekte van Parkinson of epilepsie.

https://youtu.be/DrdH2m-CSo4
Meer weten?
Wenst u meer te weten over deze dienst?
Aarzel dan niet ons te contacteren, wij staan u graag te woord.